EXTRA: INTERVIEW MET ANNEMIEKE EN LIANNE

'Het is tijd': osteopathie in Praktijk Hoog Huizen'


Tekst en foto's: Sanne Bakker (juni 2022)


Over een aantal maanden mogen Lianne en Annemieke Bakker zich eindelijk, na zeven jaar studeren, osteopaten noemen. Deze alternatieve behandelvorm zal dan ook langzaam maar zeker steeds vooraanstaander worden in Praktijk Hoog Huizen. Maar wat houdt osteopathie in? Hoe zijn de schoonzussen op de opleiding terecht gekomen? En hoe gaan ze nu verder?


"Ik weet eigenlijk niet meer hoe ik op de website van de opleiding kwam....". Vragend kijkt Lianne naar Annemieke, die ook haar schouders ophaalt. De schoonzussen zitten aan de ronde tafel in een van hun praktijkruimtes en denken terug aan 2015: de start van hun osteopathie-reis.


Druppel

Osteopathie is een behandelvorm waarbij met de handen - vaak chronische - klachten worden verholpen door de natuurlijke lichaamsfuncties te herstellen. Het lijkt daarin een beetje op fysiotherapie, maar er zijn duidelijke verschillen. "Osteopaten onderzoeken al het weefsel", legt Lianne uit. "Naast spieren en botten leren we bijvoorbeeld ook over de buikorganen en het hoofd. En dat zijn zones waar een fysiotherapeut eigenlijk nooit komt".


"We gaan dus in het hele lichaam op zoek naar waar een bewegingsbeperking zit", voegt Annemieke daaraan toe, "en kijken naar de relaties in het lichaam". Bewegingsbeperkingen kunnen invloed hebben op klachten, soms vanaf een hele andere plek of een ander niveau dan waar de klachten zich ontwikkelen. "Denk bijvoorbeeld aan een maag die niet lekker beweegt en zo een schouderklacht in stand houdt".


Lianne noemt de lichamelijke klacht daarom 'de druppel die een emmer doet overlopen'. Een osteopaat is op zich wel geïnteresseerd in die druppel, maar vooral in de vragen waarmee de emmer is volgelopen en hoe dit heeft kunnen gebeuren.

Zodra de antwoorden op deze vragen zijn ontdekt, pakken osteopaten de oorzaak aan met veelal zachte technieken die via het bindweefsel en gewrichten invloed hebben op organen, "Deze technieken zijn niet per se bedoeld om alles meteen op te lossen", vertelt Lianne, "maar meer om het lijf een zetje in de goede richting te geven: het herstel van de balans."


'Ik kan dat'

Net zoals het lichaam een zetje van osteopaten krijgt, krijgen Lianne en Annemieke een zetje in de goede richting van hun opleiding aan Osteopathie College Sutherland, gevestigd in Amsterdam. Lianne, die op dat moment als docent lichamelijke opvoeding werkte, stuitte op een willekeurige dag op de website van de school. "Hoe meer ik over de opleiding las, hoe meer ik me realiseerde: ik kan dat doen. Ik kan osteopaat worden. Ik hoef niet nog vier jaar fysiotherapie of geneeskunde te studeren."


Lianne's realisatie was een grote openbaring voor haar. "Je slaat in je werkende leven een bepaalde weg in en dan lijkt het al snel alsof elke andere keuze die je maakt op zijn minst gelinkt moet zijn aan wat je doet", legt ze uit. "Maar ik besefte me dat ik nog prima compleet wat anders kon worden. En dat bleek mogelijk te zijn."

"Lianne kwam naar me toe met 'Ik wil graag naar de open dag'", vertelt Annemieke. "Ik weet eigenlijk niet eens meer waarom je dat tegen mij zei. We stonden gewoon samen op het schoolplein om onze kinderen op te halen."

Annemieke beloofde de opleiding op te zoeken. "Maar ik dacht eigenlijk dat ze het niks zou vinden, veel te zweverig", verhaalt Lianne lachend. "Ik heb toen dus nooit meer durven vragen wat ze van osteopathie en de opleiding vond." Toch bleek de open dag - een half jaar later - nog steeds in ieders agenda te staan.


Annemieke: "Op de open dag werd heel duidelijk hoe je van betekenis kan zijn voor mensen met chronische klachten, waarvoor regulier eigenlijk niks anders meer kan doen dan symptoombestrijding. Dat werd zo simpel uitgelegd, dat ik dacht; 'Oh, hoe tof zou het zijn als ik dat kan?"


Geen vooropgezet plan

Het schooljaar daarop stonden Lianne en Annemieke zodoende beide als eerstejaars studenten voor de deuren van college Sutherland. Om al snel ervaring op te doen met het onder handen nemen van patienten, namen ze in het schooljaar 2019-2020 deel aan de module Integrale Massage, aangeboden vanuit Sutherland.


Van het een kwam het ander en nog geen jaar later opende Praktijk Hoog Huizen haar deuren. Hier bieden Lianne en Annemieke tot op heden massages die draaien om aandacht, deskundigheid en maatwerk.


Deze kernwaarden nemen de schoonzussen ook mee in de osteopathische behandelingen die ze na hun afstuderen gaan aanbieden. Ze verwachten een organische overgang van massagepraktijk naar osteopathiepraktijk. "Het hele proces naar Praktijk Hoog Huizen ging ook vrij organisch", legt Lianne uit. "Het was helemaal geen vooropgezet plan en omdat we dat zo ervaren hebben, durf ik de overgang naar osteopathie in de praktijk ook wel los te laten."


Stiekem is het hele proces al een beetje in gang. "Als we tijdens een behandeling voorstellen om op een enigszins osteopathische manier in te haken op een probleem, zeggen de meeste mensen 'Ja. doe maar!', vertelt Lianne verder. "Ze vinden het prettig dat hun klacht ook nog op een andere manier wordt bekeken dan alleen een standaard massage."


Op de vraag of ze de overgang binnen de praktijk spannend vinden, antwoorden ze dan ook allebei 'nee'. "Ik vind het prettig spannend, maar ik word er niet zenuwachtig van", zegt Lianne tot slot. "Het wordt op een gegeven moment ook wel tijd."



   

 

 

 

 

 


Share by: